ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
LOKALE NYHEDER  fredag 5. oktober 2018
ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
LANDSNYHEDER torsdag 7. februar 2019
HELE LANDET: Fagforeningen HK Kommunal går nu ud og advarer sine medlemmer i kommuner og regioner mod firmaer, der er begyndt at specialisere sig i at afsløre ikke bare sjusk og fejl i datasikkerheden. Firmaerne sender undercover-spioner ud på arbejdspladserne for med skjult kamera at forsøge at lokke medarbejderne til at begå fejl. Samtidig med advarslen til medlemmerne kræver HK Kommunal, at kommuner og regioner omgående stopper med den praksis.
 
HK Kommunals næstformand Mads Samsing er stærkt fortørnet over, at arbejdsgivere overhovedet kan få den tanke at udøve den form for kontrol og overvågning af medarbejdere.
 - Arbejdsgivere skal selvfølgelig sikre, at datasikkerheden er i orden, men det her går langt ud over, hvad der er rimeligt, og det lugter langt væk af mistillid, som kun er med til at skabe frygt og mistro. Vi har i øjeblikket en sag kørende med et af vores medlemmer, en skolesekretær på en skole i Nyborg, der har været udsat for et groft overgreb af et firma, som kommunen har hyret. Det er helt hen i vejret, at den slags psykisk terror kan finde sted i 2019, siger Mads Samsing.
 
Han mener, at de kommuner og regioner, som hyrer firmaer til den slags har et stort medansvar for metoderne.
 
- Arbejdsgiverne har en klar pligt til at undersøge, tale med og vejlede de firmaer, de hyrer til den slags. Man kan ikke bare dække sig ind under, at det er et eksternt firma, der har gjort det, siger Mads Samsing.
 
Som medarbejder kan man risikere at blive kontaktet af personer, som angiver en falsk identitet og eksempelvis udgiver sig for at komme fra kommunen. De viser et falsk identitetskort. Dernæst er de udstyret med skjult kamera og forsøger at afsløre eller lokke medarbejderne til at begå sikkerhedsmæssige fejl.
 
Prueba er et af de firmaer, der bevæget sig på det kommunale marked - og en aktindsigt, som Kommunalbladet har fået viser, at firmaet i hvert fald arbejder i tre-fire kommuner og med en region. Det var også det omtalte firma, der agerede i den sag fra Nyborg Kommune, som HK kommunal er involveret i.
 

 


I den omtalte sag fra Nyborg, som HK Kommunal kører, er skolesekretæren efter alt at dømme blevet udsat for et groft overgreb i forbindelse med et besøg fra en sådan undercover spion, mener HK Kommunal

Hele operationen er tilmed sket i samarbejde med kommunens
øverste ledelse, som ifølge de papirer, som Kommunalbladet ligger inde med har været vidende om hele forløbet.
 
HK Kommunal er af den klare opfattelse, at der er tale om ulovlige metoder, og Mads Samsing henviser til den aftale om kontrolforanstaltninger, som KL og Danske Regioner har indgået med Forhandlingsfællesskabet. Her beskrives retningslinjer nøje.
 
- Så mit råd til de involverede kommuner og regioner er, at de omgående skal lægge sig fladt ned og komme med en uforbeholden undskyldning til de medarbejdere, der har været udsat for det her. Og så skal der selvfølgelig ske en opfølgning lokalt, så medarbejderne ikke får ar på sjælen, siger Mads Samsing