ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
LOKALE NYHEDER  fredag 5. oktober 2018
ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
LANDSNYHEDER mandag 26. november 2018
HELE LANDET: En ny opgørelse fra boligsiden Boliga viser , at det tager længst tid at sælge de største huse - og salgstiden stiger, efterhånden som kvadratmeterne gør det samme. Således tog det i perioden fra den 1. juli 2017 til den 30. juni 2018 234 dage at sælge et hus på mere end 200 kvm, mens der kunne barberes 99 dage af salgstiden, hvis det var et hus på under 50 kvm, der skulle sælges. Og salgstiden er støt stigende fra det pladsmæssige yderpunkt til det andet.

Ifølge cheføkonom hos Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, er der 3 årsager til, at det er lettere at komme af med de mindre huse. Først og fremmest er der de købere, hvor privatøkonomien ikke rækker til ekstra mange kvm, og de kan derfor være tvunget til at gå på kompromis med størrelsen.

- Ligeledes vil boligkøberne skulle afveje, hvor stor en nytteværdi de ekstra kvm bolig giver - holdt op imod hvad de rent faktisk koster. Er man en typisk familie med 1 barn eller 2 børn, så vil nytteværdien af ekstra kvm plads helt automatisk aftage, når de basale behov for plads er opfyldt, siger han til Boliga.

- Endelig er der også mange af de større og ældre huse, hvor planløsningen ikke er helt optimalt udnyttet, og hvor der kan være en del spildplads. Det kan også mindske efterspørgslen - selv fra de familier, som kræver meget plads, men som måske alligevel ikke føler, at de mange kvm slår til for familien, siger Christian Hilligsøe Heinig

Der er dog store regionale forskelle - selvom tendensen er den samme. Salgstiden er generelt kortere i Region Hovedstaden, mens det tager noget længere tid at tiltrække sig en købers opmærksomhed i Region Syddanmark og Nordjylland.


Men uanset om man bor langt mod nord eller en kort køretur fra København, så har der været fremgang på husmarkedet. En fremgang der ventes at fortsætte.

- Trods forskelle i salgstiderne på tværs af boligstørrelserne, så ændrer det ikke ved, at huspriserne gennem de senere år har været stigende på landsplan uanset boligstørrelse. Tendensen til stigende huspriser venter vi vil fortsætte gennem 2019, da der er udsigt til et fortsat økonomisk opsving med stigende beskæftigelse til følge samt et stadig meget lavt renteniveau i en historisk kontekst, siger Christian Hilligsøe Heinig.