NORDJYSKE NYHEDER fredag 01. juni 2018
LOKALE NYHEDER fredag 29. juni 2018
HOBRO:  Nordjyllands Historiske Museum har solgt bygningen Vestergade 23 i Hobro til Hobro Meningsråd. Bygningen har huset museets administrative og museumsfaglige personale samt det lokalhistoriske arkiv i Hobro.

Såvel personale som arkiv flytter ud på Fyrkat Møllegård. Nabobygningen - Hobros ældste hus i Vestergade 21, som huser Hobro Museum - fungerer fortsat som museum for både lokalhistorie og de arkæologiske fund fra Fyrkatborgen.

Nationalmuseet, der ejer bygningerne ved Fyrkat, har godkendt de renoveringer, Nordjyllands Historiske Museum har planlagt på Møllegården, og det er planen, at museets personale rykker ud af Vestergade og ind i renoverede lokaler på Møllegården omkring årsskiftet.

Men inden da pakkes lokalhistorisk arkivs samling ned, for den del af bygningen i Vestergade, hvor de holdt til, skal være ryddet allerede til august. Man kan konkret sige, at historien rykker ud, så ungdommen kan rykke ind, for allerede efter sommerferien skal menighedsrådet bruge den del af bygningen til undervisning af det kommende års konfirmander.

I begyndelsen af august pakkes de berørte dele af arkivet ned og stilles i depot, indtil de nye arkivlokaler på Møllegården er indrettet. Arkivet forventes at genåbne i fuldt omfang omkring sommeren 2019.

Det er en tilfreds museumsdirektør, der snart kan se frem til at rationalisere bygningsdriften.
- Det giver på mange måder rigtig god mening at samle mere af personalet på Fyrkat, hvor dele af Møllegården har stået tom i en periode. Vi får skabt mere liv på Fyrkat - også uden for sæsonen, og samtidig får vi opdateret kontorfaciliteterne for en række medarbejdere og arkivet", siger Lars Christian Nørbach, museumsdirektør på Nordjyllands Historiske Museum.

Formanden for Hobro menighedsråd Bent Reuss Schmidt glæder sig tilsvarende til at tage lokalerne i Vestergade i brug, og han roser museum og arkiv for hurtig udrykning, så konfirmanderne kan rykke ind til august.- Vi har oplevet Nordjyllands Historiske Museum som meget samarbejdsvillige, hvorfor det på rekordtid har været muligt at blive enige om en salgsaftale. Med overtagelse af Vestergade 23 får vi løst vores presserende lokaleproblem, og det vil være til gavn og glæde for såvel medarbejdere som konfirmander. Vi glæder os til at tage denne historiske bygning i brug, siger Bent Reuss Schmidt.

- For Mariagerfjord Kommune betyder handlen, at der igen kan komme liv og aktiviteter ud på Fyrkat Møllegaard. Fyrkatborgen er besøgt af ca. 30.000 turister om året. Som borgmester for Mariagerfjord Kommune glæder det mig meget, at Nordjyllands Historiske Museum og lokalarkivet i Hobro rykker ind i Fyrkat Møllegaard. Ud over Fyrkat og Fyrkat Møllegaard har området også en fantastisk natur. Fyrkat Engsø er et bynært naturområde beliggende i Onsild Ådal vest for Hobro nær vikingeborgen Fyrkat. Engsøen blev genskabt i 2009, og den er bestemt også et besøg værd. Liv skaber som sagt mere liv, og vi har meget at byde på i hele området derude. At menighedsrådet overtager en museumsbygning, syntes jeg giver rigtig god mening, siger borgmester Mogens Jespersen.


Hobro Menighedsråd overtager museumsbygning:
Vestergade 23 i Hobro.