NORDJYSKE NYHEDER fredag 01. juni 2018
LOKALE NYHEDER torsdag 07. juni 2018
HAVNØ: 94 vind- og vandmøller landet over holder åbent hus 3. søndag i juni, 17. juni, og møllen på Havnø er med i selskabet. Det er 25. gang, der holdes mølledag.

- Ideen med en national festdag for de danske vand- og vindmøller blev født i 1993, og har siden været afholdt hvert år den 3. søndag i juni. Havnø Mølle var været med næsten fra start (første gang i 1995), og er naturligvis også med nu i jubilæumsåret, siger Lise Andersen, Havnø Mølles Venner.

- Mølledagen sætter i år særligt fokus på børn og unge. Det er vigtigt, at de kender historien bag vores møller, så de i fremtiden kan bringe den videre til de næste generationer. På Havnø Mølle kan børnene dels komme helt tæt på processen, når der males mel på Nordjyllands ældste vindmølle, dels kan de selv prøve kræfter med at male mel på håndkværn. Melet kan de bagefter bage til pandekager over bål. Der vil være kyndig vejledning til stede, siger hun.

En tur i hestevogn
Som tidligere år kan man også komme ud og køre i hestevogn, og opleve hvordan det var, når man i gamle dage kørte korn til mølle. Om eftermiddagen sørger Rebild Spillemændene for at slå den rette tone an. Møllen kører hele dagen, hvis der er vind til det.

Anders And er også med
For at understrege det fokus, som møllelaugene landet over gerne vi have på børnene, er det lykkedes udvalget bag Dansk Mølledag at få et samarbejde i stand med bladhuset Egmont, så der på mølledagen præsenteres et temanummer af Anders And-bladet, hvor man fra arkiverne har fundet tegneserier, hvor handlingen er henlagt til en mølle, og hvor Anders And og alle de andre kære skikkelser fra Andeby kommer ud for spændende tildragelser.

Ny sejl til vingerne
Havnø Mølle trænger hårdt til nye sejl, og tilskud fra Kulturstyrelsen, Augustinusfonden og Kulturelt Samråd for Mariagerfjord Kommune har gjort det muligt at bestille sejlene. Nu venter møllelauget spændt på, om de når at komme til den 17. juni, eller om de skal bruge de gamle slidte sejl. Sejlmageren har lovet at levere den 15. juni, så efter planen skulle de være oppe den 17. 

Der er på dagen åbent mellem kl. 10 og 16. Voksne skal betale 40 kr. i entre´ til selve møllen, børn og unge mennesker under 18 år kommer gratis ind. Der er gratis adgang for alle til festpladsen.


Møllelauget håber, at de ny sejl til vingerne er klar til mølledagen.
Rebild Spillemændene står for en del af underholdningen.
Foto: Lise Andersen
Foto: Lise Andersen