ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
LOKALE NYHEDER søndag 6. maj 2018

ALS: Som en af de første boldklubber, og i alle tilfælde den første i Mariagerfjord Kommune, har Boldklubben Viking i Als investeret i to robotgræsklippere, der de kommende sæsoner skal sørge for kampbanen op til hver weekend er i perfekt stand.

Det er ikke småpenge, klubben har sat i de elektriske superma-skiner. De to, som på fem arbejdsdage efterhånden kan klippe græsset, så en greenkeeper på en golfbane vil revne af misundelse, har kostet 40.000 kr. Dertil kommer etablering af strøm til garagerne og nedlægningen af en markør hele banen rundt, men så passer de ellers sig selv.

- Vi har i klubben fået dækket udgifterne via fonde. Spar Nord Fonden har ydet 20.000 kr. og Jutlander Bank Fonden et tilsdvarende beløb. Dertil kommer 5.000 kr. fra Lions Club til installationen, siger Vikings formand, Kasper Bach.

Robotklipperne skal helst have et nogenlunde jævnt underlag at bevæge sig på, og inden de to blev sat i drift i begyndelsen af april blev banen tromlet, og den skal nok have en tur til, mener Kasper Bach.

Det har hidtil været mandskab fra Mariagerfjord Kommune, der har stået for græsklipningen.

Sparer en ugentlig tur til Als
-Vores bane er blevet opgraderet, så den efter den gamle ordning skal klippes top gange om ugen, men ved at vi har fået robotklip-perne kan kommunens nøjes med at komme en gang om ugen for at klippe træningsbanerne. Man sparer  således en tur til Als hver uge, siger Kasper Bach.

Den besparelse kommer imidlertid Viking til gode. Kommunen har indvilget i at stå for vedligeholdelsen af de selvkørende plæneklip-pere, en forventet årlig udgift på mellem 7.000 og 8.000 kr.

Klipperne er kodet ind til at starte mandag morgen kl. 08 og fortsætte til kl. 17, hvorefter de kører i garage, der er etableret i henholdsvis i det sydvestlige og nordvestlige hjørne af banen. her parkerer de og slutter sig automatisk til strømforsyningen.

Bliver hjemme hvis det regner
I tilfælde af kraftig regnvejr bliver de under halvtaget, og begynder de at regne, medens de er på arbejde, kører de hjem og venter på det bliver tørvejr.

Deres batterikapacitet er til, at de under normale omstændigheder skal kunne arbejde i ni timer i træk. Skulle det af en eller anden grund vise sig ikke at være tilfælde køre de selv i garage for at blive opladet, hvorefter de fortsætter med at klippe.

Det er Stig Holt i boldklubben, der har det overordnede ansvar, og han kan i vid udstrækning styre dem via sin mobiltelefon, og hvis den ene eller begge skulle finde på at stikke af, kan man hurtigt finde frem til dem igen. De er udstyret med gps, så man kan følge dem.

De slå også selv alarm, hvis der er et eller andet galt.

- Det kan evt. ske, at en sætter sig fast i målnettet, så ringer den til  Stig. I sådant et tilfælde er det nødvendigt at gribe ind manuelt, siger Viking-formanden.

Projektet i Als følges nøje. Det er et såkaldt pilotprojekt. På længere sigt er det tanken, at lignende robotplæneklippere skal parkeres i andre klubber for blandt andet at spare mandskabstimer på de diesel og benzindrevne traktorer, der i dag sørger for en rimelig græshøjde på fodboldbanerne rundt i kommunen.

Den ene af de to robotter på arbejde på opvisningsbanen i Als.
Formand for boldklubben Viking i Als, Kasper Bach, ved den ene af de to robotter, der er kørt i garage for at blive ladet op til næste dag.
Den kommunale græsklipper kan nøjes med at komme til Als en gang om ugen for at klippe græsset på træningsbanerne.