LOKALE NYHEDER søndag 03. december 2017
HELE LANDET: Fra 1986-2017 er der blevet knap 300.000 flere husstande med kun en person, viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har analyseret.

Mens singlehusstande traditionelt har været opfattet som et tiltagende storbyfænomen, viser tal over alle landsdele, at det faktisk kun er København, at antallet af singlehusstande er blevet færre. Siden 1986 til 2017 er antallet af københavnske husstande med kun en person nemlig faldet fra 176.654 til 162.653, mens det i resten af landet er steget. Den største stigning har været i Sydjylland, hvor der i perioden er blevet 45.447 flere singlehusstande, så der i dag er 125.014 husstande med en person.
 
Ifølge Nybolig er der en naturlig sammenhæng mellem udviklingen i skilsmisser og antallet af singleboliger.
 
-I 1986 lå skilsmisseprocenten på 45 pct., mens den toppede i 2014 med 54 pct. Men der er så vidt, jeg ved ikke evidens for, at det skulle være nemmere at få et parforhold til at fungere i København end i resten af landet, så jeg tror, at forklaringen på singleboomet i provinsen i højere grad er betinget af økonomi, siger Thomas Hovgaard.
 
Ifølge ham har det københavnske boligmarkeds afkobling fra resten af landet nemlig stor betydning for, at tendensen med flere singlehusstande ikke har ramt hovedstaden.
 
-De københavnske boligpriser har i mange år været en del højere end resten af landet, samtidig med at der generelt har været knaphed på især små boliger, som typisk henvender sig til enlige. Derfor har en af løsningerne været at dele bolig, hvis man ikke ønskede at flytte fra byen, siger Thomas Hovgaard.
 
På samme måde mener han også, at de landsdele, der har haft et regulært singleboligboom, kan forklares med relativt mange, billige boliger.
 
-Det er alt andet lige lettere at skaffe en bolig i Sydjylland eller Syd-Vestsjælland, som er til at betale med en indkomst, end det er i København, hvor en toværelses lejlighed typisk koster to millioner kroner eller mere. For det beløb kan du i andre dele af landet købe et mindre landsted, siger Thomas Hovgaard.
Antallet af singleboliger stiger mest i provinsen