ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
KULTUR
Foto: Lars Horn
Onsdag 28. august 2019
MARIAGERFJORD: Ca. 4.000 af de yngste borgere i Mariagerfjord Kommune skal have en kulturel oplevelse i form af teater specielt for børn, når der i maj måned næste år arrangeres børneteaterfestival i kommunen.

Det er de selvejende institutioners udviklingspulje, der har taget initiativ til festivalen med fokus på børn i alderen indtil ti år.

Pengene for at stable et sådant projekt på benene stammer fra salg af bygninger, da de selvejende institutioner blev kommunale

Puljen har de seneste år støttet flere projekter på børneområdet, og denne gang er det så teateroplevelser for børn, der støttes.

 Der bliver lavet så meget fremragende børneteater, og vi vil gerne sikre, at børn i kommunen får en kulturel oplevelse. Derfor har vi valgt at dedikere penge til teateroplevelser for de mindste, som vi vil planlægge i samarbejde med Mariagerfjord Kommunes, siger puljens formand Hans Poulsen.

Børneteaterfestivalen bliver holdt i dagene fra 11. til 20. maj 2020, og i den mellemliggende weekend kan børnefamilier også opleve forskelligt gadeteater.

To udvalg skyder penge i projektet
Puljemidlerne dækker kun teateroplevelser for 0-6 årige. og derfor har to udvalg Kultur og Fritid og Børn og Familie valgt at bidrage økonomisk, så de yngste i kommunens folkeskoler også får glæde af tilbuddet. 

- Det er et fantastisk initiativ, som passer med vores mål om at tilbyde kunst og kultur til alle børn i kommunen. Derfor støtter vi selvfølgelig tilbuddet, siger Jane Grøn, formand for Kultur og Fritid.


- Vi står med en enestående mulighed for at give vores børn en helt speciel kulturel oplevelse. Den oplevelse synes vi også, at vores elever i 0.-3. klasse skal have, så det bidrager vi gerne til, siger Svend Madsen, formand for Børn og Familie.    

Festivalen vil også bestå af workshops for både børn, pædagoger og lærere. 

Himmerlands Teater vil blandt andet levere en forestilling til festivalen og ellers er en arbejdsgruppe i fuld gang med at tilrettelægge resten af programmet og booke lokale forestillinger til de ca. 4.000 børn.

Det samlede budget for teaterfestivalen er knap 650.000 kr. inklusiv den statslige refusion, som kommunen kan opnå fra Kulturstyrelsen, når der bookes professionelle forestillinger. 

Søndag 1. september 2019
MARIAGERFJORD: Der er 15 forskellige turnéforestillinger på programmet, når Teaterkredsen Mariagerfjord tager hul på den ny sæson den 53., da man oprindelig startede som Hobro Teaterkreds.

Der bydes på i alt 21 spilleaftner fordelt i store dele af kommunen, og første gang er 11. september, og der sluttes af 1. maj næste år

11. og 13. september på Mariagerfjord Gymnasium og Rosendalskolen optræder teaterproducent Hils Din Mor og Teater Vestvolden med årets teenagerhit efter den svenske kultfilm FUCKING ÅMÅL.

I Kulturhuset i Arden opfører Det Flydende Teater 18. september DANNER, et stærkt drama om grevinde Danner, født i 1815 som underklassebarn, bliver balletpige og senere gift med Frederik 7.

I samarbejde med Himmerlands Teater opføres den 26. september Brechts humoristiske SVEJK I ANDEN VERDENSKRIG akkompagneret af sang og musik i den nyrenoverede Hobro Teatersal.

Denne teateraften kan suppleres med spisning i Hobro Teaterrestaurant, hvor der i aftenens anledning bydes på en teaterbuffet og ligeledes før forestillingen vil der kl. 19 være en indledning ved Lektor Ole Bent Larsen om den tyske kontroversielle dramatiker Berthold Brecht.

Der bydes i løbet af sæsonen blandt andet på ægteskabsdrama, en Reumert- nomineret ungdomsforestilling, en Figaros festforestilling med kongelig komik, Verdis tragiske og elskede opera La Traviata, et nyskabende og kærligt portræt Den Grønlandske Mand, kabaret med Kim Larsens sange..

Teaterkredsen Mariagerfjord  holder sin generalforsamling mandag den 9. september på Hobro Bibliotek kl. 19.


- Der vil blive lidt underholdning og budt på lidt godt til ganen, og der vil samme aften være mulighed for at blive medlem og derved få del i  rabat ved køb af billetter., oplyser Kirsten Hjarnø Mathiassen, Mariagerfjord Teaterkreds.
Foto: Søren Hasselgaard-Skaaning
Ole Sørensen i rollen som Svejk
NORDJYLLAND: Bandet "Extra Store Grønlandske Rejer" med rødder i Skelund har netop udgivet sit andet album "Vejen Ud/Vejen Hjem", der er en opfølgning på debutpladen "Supergo", der kom i 2013.

Tanken om at lave en opfølgning til den første plade opstod allerede året efter førsteudgivelsen, og der er arbejdet med tekst og musik siden. Der har været tale om et åbent projekt med plads til at kunne gå til og fra med ideer og kreativitet.

Der har fra start været enighed om at prøve en ny tilgang til musikken og sangskrivningen, hvor der er blevet givet rum til at kunne fordybe sig 110 procent og lade musikken udfolde sig det, den fortjente.

- Ingen havde dog regnet med, at projektet ville tage så lang tid som til nu, og her 5-6 år efter første idé, har vi lagt sidste hånd på et album, som har mange forskellige elementer i sig - både tekstmæssigt og genremæssigt. Vi er stolte og håber, I kan li' det, siger gruppen.


Fra venstre:Mads Peter J. Laursen, , Nicklas Beermann, Jonas Jensen og Casper Tonnisen
Pladen er udgive på 12" vinyl samt Spotify og kan købes/bestilles igennem mailto:esgr@live.dk eller via facebooksiden: https://www.facebook.com/esgrdk/

Den officielle præsentation fandt sted på spillestedet 1000Fryd i Aalborg, og den 23. september optræder gruppen på Pladebørsen i Nordkraft i Aalborg.

Bandet består af Mads Peter J. Laursen (gl. Skelunder)  Casper Tonnisen (gl. Skelunder) , Jonas Jensen og Nicklas Beermann.

Link til event: https://www.facebook.com/events/846366052406675/


Foto: Jesper Thomasen
Rul ned:
Musik mellem to hovedstæder
"Extra store grønlandske rejer" på banen
Teaterkreds har 15 forestillinger på programmet
4000 unge borgere i mariagerfjord er kunder til ny børneteaterfestival
Torsdag 12. septemebr 2019
Der er tolv timers rejse i nattoget mellem Wien og Paris, men i musikken er der kun et enkelt øjeblik, når Randers Kammerorkester onsdag den 25. september kl. 19.30 spiller musik af fire komponister fra to europæiske hovedstæder i Værkets Koncertsal. Musikken er af Franz Schubert, Ludvig van Beethoven, Arthur Honegger og Jean Francaix, der har komponeret værker for tre, fire, fem og otte instrumenter.

 Som unge komponister vandrede Schubert og Beethoven rundt i de snævre gader i Wien og besøgte de mange cafeer, hvor de drak kaffe, læste avisen og blev inspireret af stemningen blandt de mennesker, de mødte. Både Schuberts Strygetrio D. 471 og Beethovens Sekstet op. 71 i en udgave for blæserkvintet rummer en ungdommelig forventning til livet og har rod i den wienerklassik, der blev skabt af Mozart og Haydn.

Schubert var kun nitten, da han komponerede sin Strygetrio, som blev et af hans mange ufuldendte værker, og som blot indeholder en enkelt sats. Her skaber Schubert sin egen lille og fine verden af toner, der strømmer ubesværet og naturligt, og hvor livets katastrofer endnu ligger langt ude i horisonten.

Den franske Jean Francaix komponerede sin Oktet med Schubert som inspiration på  opfordring af violinisten og dirigenten Willi Boskovsky, der i mange år stod i spidsen for de populære nytårskoncerter fra Wien. Oktetten er fuld af livsglæde og overskud, forførende romantiske klange, elegance og charme og ikke mindst en lille underfundig tone af fransk ironi.

Som kontrast til den umiddelbare optimisme og det ungdommelige livsmod handler det om den modne samtale mellem instrumenterne i Honeggers Tre kontrapunkter for fløjte, obo, violin og cello. De tre satser klinger sådan som Bach ville have komponeret dem, hvis han havde levet i 1920'ernes Paris med baret på hovedet, baguette under armen og et glas rødvin i hånden.
Onsdag 18. september 2019
HADSUND SYD: Det er billedkunstner Laila Falther Jensen, der frem til udgangen af oktober måned udstiller nogle af sine værker i Mariagerfjord Golfcenter mellem Hadsund Syd og As-sens.

 Kunstneren bor i Hobro og har tidligere udstillet på golfcente-ret, men denne gang med en ny samling billeder, der er inspi-reret af rejser til det sydlige Europa:

- På mine rejser til Mallorca er jeg blevet stærkt inspireret af den Spanske maler og grafiker, surrealist Joan Miro's legende universelle billedverden. Det har ført mig videre til min egen billedverden, med skabende fortællinger i hans fodspor. Bille-derne er udført med forskellige neocolor, neopastel og acryl maling på papir, siger hun.

- Som altid ved udstillinger på Mariagerfjord Golfcenter er alle hjertelig velkomne til at komme og se udstillingen, og hvis vej-ret er til det, så er der også mulighed for at nyde en drink på terrassen og nyde den fantastiske udsigt, siger Bent Roland Nielsen, Mariagerfjord Golfklub.
Laila Falther Jensen ved nogle af sine billeder.