ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
KULTUR
Nedenfor:Foto: Lars Horn
Fokus på kunsthåndværk på Bornholm
Randers kammerorkester holder fast i tradition med slotskoncerter
Ø. Hurup-kunstner hilser foråret velkommen med udstilling
Unge skal lære at gå i teatret
MARIAGERFJORD: Teaterkredsen Mariagerfjord vil gerne have fat i det unge publikum, og i den kommende sæson vil man lave en kampagne målrettet de unge.

Det koster imidlertid en del penge, og kredsen er i gang med at søge sponsorer.

- Vi er klar over, at hvis unge skal vænne sig til kulturelle arrangementer som f.eks. teater, så skal man have fat i dem tidligt. Vi har derfor i sæson 2019-20 planlagt en kampagne med fire forestillinger specielt for unge, siger formand for teaterkredsen. Kirsten Selchau.

- Teaterkredsen har hyret Reumert-vinderen, "Fucking Åmål", som spilles to gange på Gymnasiet og to gange på Rosendalskolen, "Race Dog", som spilles to gange på Julemærkehjemmet, "Salt", inspireret af Hans Kirks roman "Fiskerne", som spilles i Hadsund samt "Soldaten", som spilles på Gymnasiet. Efter planen spilles "Salt" og "Soldaten" en gang for skoleelever de pågældende steder. Dermed regner vi med at godt 700 skoleelever får en stærk teateroplevelse i næste sæson, siger formanden.

Man forventer at teaterstykkerne vil koste kredsen knap 30.000 kr., som man så håber virksomheder, forretninger og andre vil støtte økonomisk op om.

Fra forestillingen "Salt", som opføres i Hadsund
ØSTER HURUP: Med foråret og påsken melder sig også en række kunstudstillinger, blandt andet hos Galleri Bente Fisker på Thaliavej i Øster Hurup. Hun holder åbent 18. og 19. april, 4. og 5. maj samt 11. og 12. maj

Bente Fisker udstiller egne malerier, som udfolder sig gennem en naturalistisk og abstrakt kunststil, hvilket fusioneres i et moderne udtryk. Værkerne udføres gennem en eksperimenterende tilgang, men med klar vision om motiv, komposition samt farvevalg.

Malerierne, der udstilles, er figurative og giver oplevelsen af indbyrdes farvesammensætninger. Også denne gang har hun en særudstilling, hvor malerierne er udført i en proces, som er påbegyndt med egen fotografering. De udvalgte fotos er redigeret via en app, som gengiver fotografiets komplementærfarver, som ligger overfor hinanden i farvecirklen.

Malerierne er udført efter det reelle billede samt billedets komplementærfarver. Dette har samme effekt som et negativ. Alle malerier har udgangspunkt i gode materialer, hvor hun arbejder i en kreativ og eksperimenterenede proces med skiftende teknikker.

Bente fiskers solide ståsted i malerfaget kommer til udtryk med lige linier og akkuratesse, hvilket bl.a. betyder at lærredernes rammer og kanter er skarpt trukket op, således at værkerne er lige til at hænge op. Værkerne udføres i olie og akry


Bente Fisker med et af sine værker, der er med på udstillingen.
RANDERS: Som det første orkester i Danmark har Randers Kammerorkester siden 1955 spillet slotskoncerter på omegnens slotte og herregårde i løbet af somrene. I år står der i juni to slotskoncerter på programmet på henholdsvis Clausholm Slot og Gammel Estrup Herregårdsmuseum.

På Clausholm Slot vil Kammerorkestret 12. juni officielt præsentere den franske Nicolas Sublet, der i 2019 er blevet fastansat som soloviolinist. Sublet er uddannet ved Universität der Künste i Berlin og på Det Jyske Musikkonservatorium, hvor han tre dage efter slotskoncerten debuterer fra solistklassen.

 I samarbejde med Værket introducerer Randers Kammerorkester Værkets Amfiscene som ramme for en række arrangementer i Randers Festuge. Med sopranen Berit Barfred-Christensen og barytonen Jesper Mikkelsen som solister præsenterer Kammerorkestret den 14. august det bedste fra operaens, musicalens og operettens verden. Der er gratis adgang.

Da The Beatles i 1969 gik i studiet for at indspille albummet Abbey Road, skulle det blive gruppens sidste pladeindspilning. Gennem et årti havde de fire unge mænd fra Liverpool skabt en musikalsk revolution, som i dag stadig giver genlyd. Randers Kammerorkester markerer den 5. oktober 50-året for albummet, der indeholder hits som "Here Comes the Sun" og "Come Together. På scenen står Danmarks førende Beatles-ekspert - Per Wium - som konferencier og vokalsolisterne Ivan Pedersen og Karoline Budtz.

 Den 13. november står en ny ung sopran for alvor på scenen. Et par dage inden den officielle debut fra Det Jyske Musikkonservatorium synger Camilla Button sammen med Randers Kammerorkester et program, der når vidt omkring hendes talent fra W.A. Mozart til Richard Strauss. Programmet indeholder også Beethovens Symfoni nr. 7.

 Seks studerende fra Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums dirigentklasse får den 20. november lejlighed til at prøve kræfter med det levende orkester. I værker af Bo Gunge, Sven-Erik Bäck og Gustav Helsted bliver det muligt at opleve, hvordan de unge studerende på dirigentpodiet formidler deres ideer til både publikum og musikere, og hvordan de formår at omsætte partituret til levende musik med krop, rytme og udtryk. Der er gratis adgang.

 
De glasklare trompeter i Bachs Magnificat tænder et lys i decembers mørke, når Randers Kammerorkester den 14. december spiller Julekoncert i Sct. Peders Kirke. Foruden Bach indeholder koncerten to italienske komponisters bud på musik, der hører julen til i form af Corellis Julekoncert og Respighis stemningsfulde fortolkning af Botticellis maleri af de tre vise mænd på besøg i Betlehem.

 I januar springer Randers Kammerorkester ind i 2020 med ny energi og med fest og musik. David Riddell står som sædvanligt på dirigentpodiet, mens årets solist er mezzosopranen Andrea Pellegrini. I august 2019 synger Pellegrini hovedpartiet i en opsætning af Carmen på Opera Hedeland. Foruden karrieren i det klassiske musikliv har hun bl.a. samarbejdet med TV-2 og Martin Hall, og hun er medstifter af tangoorkestret The Piazzolla Orchestra.
Randers Kammerorkester
HOBRO: Traditionen tro udstiller Kunstetagerne i Hobro kunsthåndbærk sommeren over. der er fernisering lørdag 11. maj kl. 14.

I år er der fokus på kunsthåndværk fra Bornholm. I alt 12 keramikere, glas-, træ- og smykkekunstnere deltager på udstillingen, der præsenterer det bedste af det bedste aktuelle kunsthåndværk fra Bornholm. Udstillingen kan ses til og med fredag den 25. oktober.
 
Deltagerne er keramikerne Heidi Hentze, Anne Mette Hjortshøj, Sarah Oakman, Ann-Charlotte Ohlsson og Charlotte Thorup, glaskunstnerne Baltic Sea Glass v. Maibritt Jönsson og Pete Hunner, Morten Klitgaard og Maj-Britt Zelmer Olsen, trækunstnerne Tyge Axel Holm og Hans Henning Pedersen samt smykkekunstneren Kaori Juzu. De fleste af udstillerne vil være til stede ved ferniseringen.
 
Bornholm og kunsthåndværk hører uløseligt sammen. Man møder åbne værksteder, atelierer og udstillingssteder overalt på øen, og både brugsdesign og de mere kunstnerisk eksperimenterende udtryk trives fint side om side. Udstillingens kunsthåndværkere er udvalgt for netop at vise spændvidden i det bornholmske kunsthåndværk her og nu.
 
De fleste af kunsthåndværkerne er uddannede på Bornholm. Alle driver i dag værksteder på øen, og de er dermed del af det særlige kunsthåndværkermiljø på Bornholm. Gennem den seneste snes år er der nemlig opbygget et nært og frugtbart samarbejde mellem kunsthåndværkerne og Glas- og keramikskolen, som i dag er omdannet til Det Kongelige Danske Kunstakademis skole for design, Nexø.

Det er på den baggrund, at World Craft Council, det internationale råd for kunsthåndværk i 2017 anerkendte Bornholm som Europas første UNESCO World Craft City og verdens første World Craft Region.
 

- Kunstetagerne vil gerne markere denne fornemme hæder ved at vise 12 af de kunsthåndværkere, som er med til at sikre øen et særskilt højt kvalitetsniveau og en mangfoldighed i materialer, forarbejdning og udtryk, som sjældent ses inden for et så begrænset geografisk område, siger kunstfaglig medarbejder Anne lie Stokbro.
 
Udstillingen er kurateret af Susanne Jøker Johnsen, udstillingsleder ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, København. Hun introducerer ved ferniseringen udstillingens kunstnere, mens åbningstalen holdes af Bodil Busk Laursen, tidligere direktør for Designmuseum Danmark og nuværende formand for Hempel Glasmuseum, Nykøbing Sjælland, hvor udstillingen vises i 2020.
 
Kunstetagerne i Hobro:
Morten Klitgaard´s Voir 2019
HADSUND SYD: Mariagerfjord Golfcenter på Hadsund Syd har åbnet dørene for en ny kunstudstilling i maj og juni.

Det er den lokale kunstner Kjeld Jørgen Jensen fra Hobro, der udstiller nogle af sine værker

- Alle er hjertelig velkomne til at se udstillingen og selvfølgelig også velkomne til at nyde udsigten fra den meget smukt beliggende restaurant og klubhus - ja og måske nyde et glas på terrassen, siger Bent Roland Nielsen, Mariagerfjord Golfcenter.

- At betragte Kjeld Jørgen Jensens værker er som at træde ind i en surrealistisk verden. Skyformationerne mod himlens lys er meget realistisk, nærmest fotografisk behandlet og drager os ind i kunstnerens univers og viser hans forståelse for lys og rum. Men kunstneren har mere at berette. Alle hans værker er fyldt med fortællinger, som vi selv må digte videre på. I alle Kjeld Jørgen Jensen billeder er der en gennemgående rød tråd. Der viser en troværdig kunstner som kender sit metier. Ham bør man følge - han er på vej til noget større, lyder en beskrivelse fra  Galleri Sct. Gertrud i København:
Kjeld Jørgen Jensen ved et af sine værker.