ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
KULTUR
Nedenfor:
Fokus på grønlandsk litteratur og billedkunst.
Billedkunstner Gitte Overballe Møller udstiller på golfcenter.
Teaterforestilling på Havbakkeskolen gav eleverne noget at tænke over
ALS: Den meget roste teaterforestilling "Emma - den fremmede pige", der havde urpremiere på Himmerlands teater i Hobro torsdag 6. september, blev i begyndelsen af denne uge opført for eleverne på Havbakkeskolen i Als.

Efter premieren i Hobro har forestillingen været på en kort turne´ i Mariagerfjord Kommune, blandt andet i Als, inden den i den kommende uge opføres på Det Hem´lige Teater i Aalborg.

Forestillingen er skrevet og produceret af skuespillerparret Laura Kold og Caspar Jule Berg. Laura Kold har titelrollen og er forestillingens eneste medvirkede sammen med tre meget aktive musikere. De har i samarbejde med Himmerlands Teater, med hjælp fra fondsmidler og med Martin Ringsmose fra Aalborg Teater som instruktør skabt forestillingen under indtryk af flygtningekrisen i 2015.

Den handler om den danske pige Emma, der forestiller sig, at hun bliver væk fra sine forældre i et meget fjernt land og derfor må finde hjem til Danmark på egen hånd - i selskab med mange forskellige børn og voksne, der er på flugt og på vej til Europa. Undervejs sker der voldsomme ting, og ikke alle overlever de strabadser, pigen Emma forestiller sig, at de rejsende kommer ud for på deres vej mod Europa. Nogle fantasier, som skabes i hende ud fra de mange indtryk, hun får gennem radio og TV.

Sangene i forestillingen synges i den stil, der er kendetegnende for det land, Emma opholder sig i undervejs, og i det hele taget spiller musikerne en meget aktiv rolle som både lydkulisse, stemningsskabere og aktivt medvirkende.

Louise Schous Teater sender i det kommende år forestillingen på turné til landets skoler, efterskoler og teaterforeninger.

Laura Kold i den store rolle som pige Emma.
Foto: Lars Horn
MARIAGERFJORD: Frem til udgangen af indeværende år er der en ny kunstudstilling i Mariagerfjord Golfcenter.

Udstiller er billedkunstner Gitte Overballe Møller, og den er åben for alle interesserede, der samtidig kan benytte lejligheden til at nyde udsigten ud over golfbanerne og Mariagerfjord.

Kunstneren siger:

- Jeg er optaget af farver, deres indbyrdes samspil og af hvordan disse med grafiske elementer kan smelte sammen til en helhed. Går du på opdagelse i mine malerier, vil du opleve kontraster og hverdags fragmenter taget ud af kontekst, som de udspiller sig i byen og andre steder, hvor vi som mennesker kan samle ny energi. I helhed giver malerierne udtryk for den stemning jeg befinder mig i. Malerierne bliver skabt i takt med penslens strøg, og derfor er motivet ikke kendt for mig, på det tomme lærred, siger hun

-  Når maleriet begynder at tage form, arbejder jeg mere kontrolleret og bevidst med at fremkalde og fremhæve særlige elementer. I sammensmeltningen af de grafiske linjer, elementer og de maleriske strøg, bliver mine malerier som jeg ønsker dem. Jeg arbejder i mange lag og benytter mig af forskellige metoder, teknikker og materialer til at nå det færdige resultat.

Hun er uddannet på Århus Kunst Akademi i 2006 og begyndte at udstille i 2002, og har udstillet mange forskellige steder og på flere censureret udstillinger. Bl.a. Kunstnernes sommer udstilling og Kunstnernes påske udstilling, hvor hun vandt en pris for bedste værk i 2004.

- Jeg har i en årerække holdt til i Galleri Koks overfor Randers Regnskov. Her havde jeg atelier og fast udstilling i galleriet, slutter Gitte Overballe Møller.

HOBRO: I tilknytning til Kunstetagernes udstilling "Nordatlantiske strejftog - Billedkunst
og mode fra Grønland, Island og Færøerne" fortæller kunsthistoriker Maria Stensgaard Poulsen torsdag 22. november om litteratur og billedkunst i Grønland.
 
- Grønland er verdens største ø og har verdens laveste befolkningstæthed, ligesom
¾ af øen er dækket af is.  I hundredvis af år har denne platform skabt grobund for helt
særlige fortællinger og billedkunstneriske udtryk, siger Maria Stensgaard Poulsen.

Ikke mindst i nyere tid har Grønland oplevet en opblomstring blandt forfattere og
billedkunstnere, også med kombineret grønlandsk og dansk baggrund.

I foredraget vil bl.a. forfatterne Sørine Steenholdt, Naja Marie Aidt og Niviaq Kornelius-
sen samt billedkunstnerne Emanuel A. Petersen, Aka Høegh og Ivar Silis blive præsen-
teret. Hvilke tematikker er disse optaget af? Og hvad fortæller det om det moderne Grøn-
lands samtid og fremtidsvisioner? Især unge kvindelige forfattere og billedkunstnere stor-
mer i disse år frem. De er vrede og fulde af revolutionstanker. Deres børn skal have læst godnathistorier af ædru forældre og et harmonisk land at vokse op i. Er hele Grønland parate
til forandringer?, spørger Maria Stensgaard Poulsen.
 
Foredraget, der begynder kl. 19.00, foregår i Hobro Biblioteks store sal. Det er gratis for medlemmer af Mariagerfjord Kunstforening, øvrige kan købe billetter á kr. 100 i døren.
 
Foredraget er det andet i en række på tre. I oktober hørte ca. 40 deltagere om fær-
øsk kunst, og torsdag 13. december afsluttes foredragsrækken med et indblik i
islandsk kunst gennem de seneste ca. 100 år.
 
Udstillingen Nordatlantiske strejftog kan ses til og med den 29. december i Hobro
Biblioteks betjente åbningstid
 
Kunsthistoriker Maria Stensgaard Poulsen
RANDERS: Fire værker af fire russiske komponister står på programmet, når Randers Kammerorkester onsdag 21. november kl. 19.30 spiller koncert i Værkets Koncertsal.

Gennem toner af Igor Stravinskij, Milij Balakirev, Alexander Borodin og Sergei Prokofiev dykker Randers Kammerorkester ned i de dybeste afgrunde af den russiske folkesjæl og undersøger det russiske menneskes tankeverden.

Det bliver en koncert, der rækker fra det store romantiske udtryk til balletmusik, der fortæller historien om akrobaterne i et cirkus. Som gæstepianist medvirker den armensk-litauiske Rima Chacaturian, der studerer i solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium.
 Alexander Borodins Strygekvartet nr. 2 er især berømt for den udtryksfulde Nocturne i tredje sats, der med en rørende musikalsk skønhed beskriver forholdet mellem komponisten og hans hustru Katerina. Som en inderlig kærlighedserklæring komponerede Borodin kvartetten tyve år efter ægteparrets første møde på et kurhotel i Tyskland.

Det er også det romantiske udtryk, der karakteriserer Milij Balakirevs Oktet for klaver, blæsere og strygere. Den kun 18 år gamle Balakirev arbejder i Oktetten med et farverigt og sprudlende tonesprog, der er umiddelbart iørefaldende.

Mere nøgtern er Igor Stravinskijs Septet, der er fra midten af 1900-tallet men med stærke rødder i 1600-tallets barokmusik.
Prokofievs Kvintet med tilnavnet "Trapeze" kom således til verden under et ophold i Paris. Med en typisk kraftfuld og spændstig rytmisk energi fortæller Prokofiev i kvintetten historien om et cirkus både i manegen og uden for rampelyset.