ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
KULTUR
Rul ned:
Teaterkreds indloeder nyt år med "Soldaten"
1,5 mio. kr. til nordjysk kultur
Kunstfond støtter Kulturskole
Frikvarteret byder på ny musiknavne i 2020 og nogle af de kendte "gamle"
Torsdag 7. novemebr 2019
HADSUND: Frikvarteret i Hadsund, der har hjemsted i Hadsund Kulturcenter, har i store træk tilrettelagt programemt for det kommende år, En række store musiknavne bliver inviteret til fjordbyen.

- Vi har forsøgt at gå ny veje i forhold til vort tidligere valg af kunstnere. Det krydres med "gamle" kendinge og giver et spændende program, som vi håber, vort publikum vil tage gode i mod, siger Karsten Errebo fra Frikvarteret.

Carl Emil Petersen bliver den første, der kommer på besøg, lørdg 25. april.

- Efter det guld-sælgende og DMA vindende album "Grand Prix " med bl.a. den ikoniske fædrelandshymne " Frit land " opløstes Ulige Numre, og Carl Emil Petersen gik solo med albummet, siger Karsten Errebo.

Nu er Carl Emil Petersen aktuel med nyt nummer " Tiden Flyver", som er forløber for albummet "Amager Forbrænding", produceret af Frederik Thaae, der senest bl.a. har produceret Folkeklubbens "Sort Tulipan". Carl Emil er med i dette års udgave af TV2 programmet
Toppen af Poppen, og til foråret turnerer han med sit band.

Billy Cross, tidligere guitarist og kapelmester hos Bob Dylan, går på scenen sammen med trioen Dissing & Las for at fortolke ​​​​​​​Bob Dylan, lørdag 22. august.

Der er tale om en autentisk fortolkning af Dylan-universet på højt niveau, hvor Dylans musik vil blive spillet med musikalsk overlegenhed og høj intensitet.

Dissing & Las har turneret i flere år med Dylans musik for et begejstret publikum. Det var som publikummer, at Billy Cross blev inspireret til at lave et musikalsk samarbejde.

- Det bliver en stor fornøjelse at spille Dylans sange igen, sammen med et yderst kompetent hold, siger Billy Cross efter at have hørt Dissing & Las fortolke Dylans musik.

Mezzoforte Funk / jazz festen er tilbage i Hadsund fredag 11. september

Mezzoforte bragede gennem lydmuren med deres kæmpehit 'Garden Party' i 1983 og de var det første band fra Island, der turnerede internationalt med stor succes!

Eythor, Fridrik, Johann og Gulli udgør den oprindelige kerne i bandet. De var midt 20'er, da de formede bandet i 1977. Drengene fra Reykjavik har nu holdt sammen i 40 år, og spillede bl.a. to udsolgte jubilæumskoncerter i Reykjavik i september 2017.

Back to Back gæster Frikvarteret lørdag 24. oktober.
Siden deres albumdebut med "Den Første" i 1987, har den danske popduo Back to Back markeret sig som nogle af landets største sangskrivere. Hits som "Jonathan", "En Som Dig", Som De Andre Gør, "Jeg Holder Fast", "En Elsker Som Dig" m.fl er blevet en fast del af radioerne og streamingtjenesternes spillelister. Det er sange, der stadig betyder noget for danskerne.

Siden gendannelsen har Back to Back, bestående af Nis Bøgvad og Morten Remar, turneret landet rundt og optrådt med deres band og store bagkatalog. 2017 blev markeret med en 30 års jubilæumstour, hvor et yderst deltagende og begejstret publikum tog imod bandet med åbne arme. Efterfulgt af et ligeså hektisk 2018 med koncerter over hele landet.

Carl Emil Petersen gæster Hadsund lørdag 25. april
MARIAGERFJORD: Mariagerfjord Kulturskole kan med økonomisk støtte på 125.000 kr. fra Kulturstyrelsen fortsætte med et bredt talentudviklingstilbud.

- Formålet med disse tilbud er, at eleverne får livslang glæde af musikken som amatør eller kan bruge forløbet som forberedelse til optagelse på eksempelvis Musikalsk Grundkursus eller et musikstudie på Seminariet, Universitetet eller Musikkonservatoriet, siger leder af Mariagerfjord Kulturskole, Finn Elias Svit.

Talentklasseforløbet på Mariagerfjord Kulturskole er et tilbud til både klassiske og rytmiske musikelever. Forløbet består af tre niveauer med plads til i alt 30 elever fra alderen 10 til 20 år.
 
Under de 4-årige forløb har musikeleverne mulighed for at afklare deres eget potentiale og eventuelt opnå et resultat, der giver optagelse på MGK eller en videregående uddannelse indenfor musikområdet. Flere af de tidligere talentelever er i dag udøvende musikere på professionelt niveau.Mariagerfjord Pigekor.
Finn Elias Svit
Mariagerfjord Korskole er Danmarks eneste rytmiske sangkraftcenter, og Korskolen er internationalt anerkendt inden for rytmisk kormusik. Skolens elitespor består af 6 kor med i alt 160 sangere i alderen 6-20 år.
 
Korskolen har flere gange modtaget støtte fra Statens Kunstfond til at styrke talentplaformen inden for elitekorsang, og det har bl.a. givet mulighed for at opfylde et meget stort ønske; opstart af et rytmisk drengekor.
 
De nye økonomiske midler giver mulighed for at kunne udvikle på talentbifag som f.eks. teori, solosang, klaverlab og komposition.

Torsdag 28. november 2019
NORDJYLLAND: Det nordjyske regionsråd har fordelt 1,5 mio. kr. fra kulturpuljen. I 2019 er der fokus på projekter med fokus på kulturarv og stedbundne kvaliteter og på projekter, hvor kulturlivet søger nye former for samarbejde.

Et af de støttede projekter, der har modtaget støtte, er skabt i et samarbejde mellem alle de statsanerkendte kulturhistoriske museer i Nordjylland. Projektet hedder "Vores Nordjylland", og det involverer en række helt almindelige borgere i hele Nordjylland. I samarbejde med museerne skal de sætte ord og billeder på den nordjyske identitet, som den ser ud i dag fra netop deres synsvinkel. Det hele munder ud i en vandreudstilling, der vises i alle dele af regionen.

Et andet projekt er SoundCAMP & SoundDIY, der udspringer af det nyetablerede Kompetencecenter for Rytmisk Musik i Aalborg. Målet er at skabe netværk, viden og en platform for unge talenter inden for rytmisk musik, der måske mangler et skub eller en professionel vinkel for at bryde igennem med deres musik.

- Vi er glade for at kunne bidrage til udviklingen af det nordjyske kunst- og kulturliv med pengene fra vores kulturpulje. Ansøgningerne til årets pulje viser, at der i Nordjylland er mange gode idéer og engagerede mennesker til at føre dem ud i livet. De projekter, vi støtter i år, har alle stærke kulturaktører eller netværk bag sig, og de handler både om kulturarv, folkemusik, internationalt samarbejde og kunsthåndværk. Herudover er der en række ambitiøse talentudviklingsprojekter inden for både film, musik, scenekunst og litteratur.
Samlet set kommer de til at promovere Nordjylland og skabe glæde for rigtigt mange nordjyder. Jeg er overbevist om, at de vil sætte varige spor og være med til at skabe gode kulturmiljøer i mange lokalområder. Men, kultur er også grænseoverskridende. Derfor er det så vigtigt, at vi som region kan støtte projekter, der går på tværs af institutioner og geografi, siger Ole Stavad, formand for Udvalg for Regional Udvikling.
Ole Stavad
Tirsdag 31. december 2019
MARIAGERFJORD: Teaterkredsen Mariagerfjord tager hul på det ny år tirsdag 14. januar, hvor den Reumert-vindende ungdomsforestilling "Soldaten", der kl. 12 op-føres på Mariagerfjord Gymnasium i Hobro.

Forestillingen formår med enkle virkemidler at fortælle en kompleks historie om danskernes nye virkelighed som borgere i en krigsførende nation. Danmark har været krigsførende i mere end 15 år - øjensynligt med massiv opbakning fra befolkningen. Men ved de unge mænd og kvinder nok om, hvad de går ind til ?

Forestillingen handler om en hjemsendt soldat, som er eneste overlevende fra et vejsidebombeangreb og som har forladt sin familie og er søgt ud i skoven. Vi følger hans overvejelser om at være en del af en krig og om at slå ihjel. Forestillingen handler også om kærligheden mellem soldaten og hans lillesøster, som er den ene-ste, der kan nå ind til ham, efter han er vendt hjem fra Afghanistan med ar på krop og sjæl.

Enhedsbilletpris er 65 kr. og kan købes på Teaterkred-sens hjemmeside online på www.tkmf.dk eller på bib-liotekerne

"Soldaten" er den første af i alt seks forestillinger i første halvdel af 2020.
Foto: David Trood
En scene fra forestillingen.
Fredag 10. januar 2020
HADSUND SYD: I januar og februar er det billedkunst-
ner Eva Christensen, Hadsund, der udstiller nogle fa sine værker på Mariagerfjord Golfcenter.

Hun har tidligere med succes udstillet sine malerier med motiver af får, fugle og planter på centret.

Om sine billeder siger hun blandt andet:

- Med lag på lag teknik, skabes en fornemmelse af fårets uld og det disede landskab, som udstråler ro og stilhed, mens der i malerierne af fugle og okser er bevægelse og vitalitet. Selve baggrunden har ingen identitet, det er farver og strukturer som motiverne vokser ud af.

Eva Christensen er i øvrigt en meget aktiv billedkunst-
ner, der udstiller på gallerier, kunstmesser og kunst-foreninger flere steder i Danmark.

- Som altid ved udstillinger i Mariagerfjord Golfcenter er alle hjertelig velkomne til at se udstillingen og nyde den fantastiske udsigt, siger Bent Roland Nielsen, Maria-
gerfjord Golfklub

Eva Christensen ved et af sine værker