ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
KULTUR
Nedenfor:
Orkesterchefen fejrer jubilæum med koncert
Syrisk filmfestival i Biffen Nordkraft
lokale kunstnere udstiller i golfcenter


HADSUND SYD:  Mariagerfjord Golfcenter lægger den kommende tid lokaler til en ny kunstudstilling. Denne gang er det Ingrid Nørholm fra Als og Eva Christensen fra Hadsund der udstiller.

De har før udstillet sammen i forskellige sammenhænge, og begge har før udstillet på Golfcentret, og ligeledes har de i flere år arrangeret påskeudstilling i Als.

Eva Christensen er mest kendt for sine akrylmalerier med får og fugle som motiver. Malerierne, især af fugle og okser kan være dramatiske , mens fåre-billederne  udtrykker stilhed og ro i et udefinerbart landskab.

Det er naturen og landskabet som går igen i malerierne, hvor atmosfæren og lyset, særlig den nordiske er inspirations kilde. Malerierne er malet i dæmpede jordfarver, så indtrykket bliver diffust og sløret.

Eva Christensen udstiller løbende forskellige steder på gallerier, kunstforeninger og kunstmesser.

Ingrid Nørholm bruger ofte kraftige klare farver i flere lag. Inspirationen kommer som altid i selve maleprocessen.

Hun har i den seneste tid arbejdet med forskellige teknikker, som gør billederne mere "lette" og diffuse. Hendes hensigt er at give beskueren en positiv oplevelse og samtidig appellere til fantasien. Ingrid Nørholm udstiller i mange forskellige sammenhænge og er medlem af Mariagerfjord Kunstrute.
Eva Christensen (tv) og Ingrid Nørholm på Mariagerfjord Golfcenter.
NORDJYLLAND: Nordjylland huser knap 3700 syrere, men hvem er de, og hvad kommer de fra? Det forsøger Biffen Nordkraft i Aalborg at gøre nordjyderne klogere på med en syrisk filmfestival i starten af september.

Før krigen var Syrien et fredeligt land med et komplekst og forskelligartet kulturliv. Folk drak øl i solen, tog på stranden som i Danmark og levede i det hele taget på måder, som ikke var så forskellige fra vores. Så kom krigen, og siden da er Syrien i daglig omtale blevet et sted med kaos og yhyrligheder.

Syriske Filmdage har til formål at vise diversiteten i syrisk kultur gennem nye, aktuelle film lavet af syrere. Filmene spænder over mange emner og giver et indblik i en varieret og rig kultur, og samtidig viser festivalen film fra en del af verden, som vi er meget i berøring med - men kun kender lidt til.

Det er den herboende syriske skuespiller, Mazen Haj Kassem, der har taget initiativ til festivalen. Mazen kom til Danmark som flygtning i 2014.

- Mit ønske er, at filmkunsten kan bidrage med nye perspektiver på debatter om kulturmøder, siger han. - Det er først og fremmest en festival for filminteresserede danskere, der gerne vil vide mere om syrisk filmkunst og kultur, siger han.

Den unge skuespiller er uddannet på Dramatic High School i Damaskus i 2012 og fik sit gennembrud i TV-serien Taht samaa Al-watan (på dansk: Under himlen). Serien handlede om krigen i Syrien og blev vist i hele Mellemøsten. Siden Mazen kom til Danmark, har han haft nogle mindre roller her i landet, bl.a. i filmen THE NILE HILTON INCIDENT.

Mazen har valgt at vise tre nye syriske film i Biffen Nordkraft, samt en enkelt kortfilm. I åbningsfilmen,' Four O'Clock, Paradise Time', præsenteres publikum for syv skæbner i et krigshærget Damaskus. Et realistisk filmet drama, der giver et indblik i livet midt i murbrokkerne i det krigsramte Syrien. Derudover vises 'Fires' og 'Solitaire'.

Formand for Integrationsrådet i Aalborg, cand. jur. Mahtab Jalili-Trudslev, åbner Syriske Filmdage i Biffen Nordkraft den 3. september. Åbningsfilmen indledes af  Mazen Haj Kassem og to syriske skuespillere. Festivalen løber over tre dage.

En scene fra filmen "Four O'Clock, Paradise Time".
RANDERS: I august 2018 er det 25 år siden den skotske David Riddell blev ansat som dirigent og orkesterchef ved Randers Kammerorkester. Det fejrer orkestret onsdag den 15. august 2018 kl. 19.30 med en jubilæumskoncert i Værkets Koncertsal, hvor to af Danmarks absolut førende sangere optræder som solister.

 Som unge talenter stod barytonen Bo Skovhus og sopranen Henriette Bonde-Hansen i 1993 på scenen sammen med Randers Kammerorkester i David Riddells første sæson som orkesterchef. Den 15. august er de her igen for at fejre jubilæet med en perlerække af arier og duetter komponeret af bl.a. W.A. Mozart, Johann Strauss og Franz Lehár. Som indledning til koncerten står David Riddell på dirigentpodiet i Ludwig van Beethovens Symfoni nr. 2. Koncerten er støttet af Randers Ugen 2018,  Fonden Harmonien og Lund Fonden.  
 
         
- Gennem mine 25 år ved Randers Kammerorkester har ensemblet været i en rivende udvikling, som jeg er stolt over at have været en del af. Orkestret er i dag i kunstnerisk topform - det har vores seneste turné i juni til St. Magnus Festivalen i Skotland bl.a. understreget - og samtidig er vi en levende og vigtig del af det lokale kulturliv i Randers.

 Sådan opsummerer David Riddell sine 25 år som orkesterchef for Randers Kammerorkester. David Riddell er født i Elgin i Skotland. Han er uddannet på The University of St. Andrews og The University of Edinburgh, og studerede derefter direktion på Guildhall School of Music and Drama i London. Efter en række år som freelance-dirigent i Danmark og fra 1989 musikalsk chef ved Aarhus Sommeropera blev han i 1993 ansat som kunstnerisk og administrativ leder af Randers Kammerorkester.

Allerede i 1988 fik Bo Skovhus sit internationale gennembrud som Don Juan på Volksoper i Wien. Siden har han optrådt på de fornemste scener som Metropolitian i New York, Wiener Staatsoper og Salzburger Festspiele, hvor han har haft en lang række fremtrædende roller. Med bopæl i Wien og med mange år som sanger på byens to operascener blev han i 1997 hædret som østrigsk "Kammersänger".

Henriette Bonde Hansen har som en af Danmarks førende sopraner stået på store internationale scener som Theater an der Wien, Theatre du Chatelet i Paris og Musikverein i Wien, og hun har sunget sammen med orkestre som Gewandhausorchester i Leipzig, Concertgebouw i Amsterdam og Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

Henriette Bonde Hansen har for nyligt indspillet Georges Bizets opera "Ivan IV" sammen med Orchestre Philharmonique de Radio France, og i juli har hun sunget rollen som Donna Anna i Mozarts Don Juan sammen med Moskva Philharmoniske Orkester.
David Riddel
Bo Skovhus
Henriette Bonde-Hansen
ØSTER HURUP: Der bydes på et dramatisk teaterstykke, når Teaterkredsen Mariagerfjord og Multihuset i Østrer Hurup i samarbejde har sikret at musikdramaet "Flygt" opføres i Multihuset lørdag 1. september kl. 19.30.

Stykket handler blandt andet om forfatter og arkitekt Poul Henningsen og arkitekt og designer Arne Jacobsen, der måtte flygte til Sverige, da besættelsesmagten natten mellem den 1. og 2. oktober 1943 indledte jagten på danske jøder og personer på kant med nazisterne.

Poul Henningsen måtte flygte, fordi han i både skrift og tale var udfordrende og provokerende, Arne Jacobsen fordi han var jøde. Skæbnen ville, at de to af Danmarks største arkitekter med deres koner måtte flygte i den samme robåd over Øresund fra Skovshoved til Landskrona.

Med i båden var også den unge jødiske ingeniør og kaproer Herbert Markus. Det var ham, der måtte sidde ved årerne og trække det store læs. Under disse ekstreme omstændigheder udspillede der sig et drama, hvor bølgerne i bogstaveligt forstand gik højt.

Sif Kristensen fra Teaterkredsen Mariagerfjord oplyser, at det er Det Flydende Teater, der har skabt musikdramaet om denne nat.

Før forestillingen vil journalist Jørgen Toubro kl. 19 fortælle om mennesker i det Nordjyske, der også måtte flygte fra besættelsesmagten. Og klokken 17.30 er der mulighed for at deltage i fællesspisningen. Billetter til arrangementet købes via Multihuset eller online tkmf.dk , oplyser  Kirsten Hjarnø Mathiassen fra Teaterkredsen Mariagerfjord.
En scene fra forestillingen "Flygt".  (Foto: per Morten Abrahamsen)