ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
KULTUR
Nedenfor:
Sprudlende barokmusik for orgel og strygere
Teaterforestilling på Havbakkeskolen gav eleverne noget at tænke over
Mindeudstilling for Peninna Risgaard
Ny kunst på væggene i golfcenterHADSUND SYD: Mariagerfjord Golfcenter på toppen af bakken ved Å Mølle har de kommende par måneder budt kunstneren Mona Borup indenfor med nogle af hendes spontane og naivistiske malerier.

Hun begyndte at male i 1971, og hun maler med stor glæde og naivitet. Man kan kun blive glad af at se og betragte billederne, siger Bent Roland Nielsen fra Mariagerfjord Golfklub.

Den seneste halve snes år har hun blandt andet udstillet i Det røde pakhus på havnen i Hobro i forbindelse med påskeudstillingerne. Hun er også en del af arbejdsgruppen på stedet.

- alle er hjertelig velkommen til at se billederne og naturligvis også til at nyde udsigten fra terrassen, som af nogle betegnes som Danmarks smukkeste udsigt, siger Bent Roland Nielsen.

Mona Borup ved et af de værker, hun  udstiller hos Mariagerfjord Golfcenter
HOBRO: En række mennesker i Mariagerfjord arrangerer en mindeudstilling for kunstneren Pe-ninna Risgaard, i det Røde Pakhus på havnen i Hobro. Her vises nogle af de værker, som hun frembragte i sit liv.

Der er fernisering p
å udstillingen mandag 24. september mellem kl. 13 og 17, og den vil være åben til og med søndag 30. september og hver dag mellem kl. 13 og 17.

Kunstneren blev specielt kendt i forbindelse med sit brud med Jehovas Vidner.

Hun har selv fortalt, at hun m
åtte vælge Jehovas Vidner og familien eller hendes kunst. Et valg, der var smertefuldt, og som gav hende en indre splittelse, som mange mennesker ikke kunne forstå.

Som hun selv udtrykte det: -Jeg kan v
ælge at blive sindssyg eller at være kreativ, og hun valgte det kreative.

Hendes kunstneriske verden begyndte som en kopi af virkeligheden og udviklede sig ti,l at hun fortalte historier p
å lærredet og i de projekter hun deltog i og var primus motor for.

- Det er Peninnas kreativitet og historie, vi gerne vil hylde og vise frem. Historien om det at v
ære menneske i en verden, hvor man ikke altid er set og forstået, siger personerne bag mindeudstil-lingen, Daniel Risgaard, Frederikke Risgaard, Dan Hougsen, Torben Pape, Pia Bakkestrøm Nielsen, Niels Reiter og Cicilie Poulsen

ALS: Den meget roste teaterforestilling "Emma - den fremmede pige", der havde urpremiere på Himmerlands teater i Hobro torsdag 6. september, blev i begyndelsen af denne uge opført for eleverne på Havbakkeskolen i Als.

Efter premieren i Hobro har forestillingen været på en kort turne´ i Mariagerfjord Kommune, blandt andet i Als, inden den i den kommende uge opføres på Det Hem´lige Teater i Aalborg.

Forestillingen er skrevet og produceret af skuespillerparret Laura Kold og Caspar Jule Berg. Laura Kold har titelrollen og er forestillingens eneste medvirkede sammen med tre meget aktive musikere. De har i samarbejde med Himmerlands Teater, med hjælp fra fondsmidler og med Martin Ringsmose fra Aalborg Teater som instruktør skabt forestillingen under indtryk af flygtningekrisen i 2015.

Den handler om den danske pige Emma, der forestiller sig, at hun bliver væk fra sine forældre i et meget fjernt land og derfor må finde hjem til Danmark på egen hånd - i selskab med mange forskellige børn og voksne, der er på flugt og på vej til Europa. Undervejs sker der voldsomme ting, og ikke alle overlever de strabadser, pigen Emma forestiller sig, at de rejsende kommer ud for på deres vej mod Europa. Nogle fantasier, som skabes i hende ud fra de mange indtryk, hun får gennem radio og TV.

Sangene i forestillingen synges i den stil, der er kendetegnende for det land, Emma opholder sig i undervejs, og i det hele taget spiller musikerne en meget aktiv rolle som både lydkulisse, stemningsskabere og aktivt medvirkende.

Louise Schous Teater sender i det kommende år forestillingen på turné til landets skoler, efterskoler og teaterforeninger.

Laura Kold i den store rolle som pige Emma.
Foto: Lars Horn
RANDERS: Der står sprudlende og energisk barokmusik for orgel og strygere på programmet, når Randers Kammerorkester spiller koncert søndag den 23. september 2018 kl. 16.00 i Værkets Koncertsal. Orgelprofessor Ulrik Spang-Hanssen er solist i ikke færre end seks levende orgelkoncerter af den engelske John Stanley, der havde den lidt ældre G.P. Händel som musikalsk forbillede. David Riddell dirigerer.

Som kontrast til Stanleys musik for orgel og orkester spiller Kammerorkestrets blæsere Gustav Holsts friske og ungdommelige blæserkvintet, der er et eksempel på engelsk romantisk musik. I forbindelse med koncerten vil Julie Friisholms mindelegat blive overrakt.

 Der var et mylder af liv og mennesker i gaderne, teatrene og operahusene i 1700-tallets London. I slipstrømmen efter forgængeren G.P. Händel leverede John Stanely den musikalske underholdning, og i sine seks iørefaldende orgelkoncerter genspejler han den energi og den kraft, han oplevede på publikumspladserne.

Selv om John Stanley to år gammel var udsat for en ulykke, der gjorde ham blind, lykkedes det ham bl.a. ved hjælp af en hukommelse helt ud over det sædvanlige at sætte et stærkt aftryk i det engelske musikliv i midten af 1700-tallet. Hans orgelkoncerter er lette, friske og underholdende og spilles ved koncerten den 23. september i forbindelse med en indspilning af koncerterne til en senere cd-udgivelse.

 Som solist er professor Ulrik Spang-Hanssen en gammel bekendt af Randers Kammerorkester, hvilket bl.a. er dokumenteret i to cd-udgivelser af Händels orgelkoncerter. Spang-Hanssen formår som musiker at omsætte en dyb historisk forståelse af musikken til et levende og vibrerende musikalsk udsagn, hvor rytmisk intensitet og swing er nøgleordene. Det er ingen tilfældighed, at Ulrik Spang-Hanssen også er kendt som en stilsikker jazzpianist.
Ulrik Spang-Hanssen er solist.
HOBRO: Kunstetagerne i Hobro har resten af året en udstilling med fokus på beklædningsdesign og billedkunst fra de tre nordatlantiske lande. Udstillingen tæller værker af 21 designere og billedkunstnere fra Grønland, Island og Færøerne.

 Der vises billedkunst af Bolatta Silis-Høegh, Ivínnguaq Stork Høegh, Gukki Nuka, Þorunn Bara Björnsdóttir, Þorgrímur Einarsson, Maria Sveinsdóttir Kjarval samt grafik af Jóhan Martin Christiansen, Hansina Iversen, Fríða Matras Brekku og Marius Olsen. Tøjdesign fra BIBI CHEMNITZ, Nuuk Couture v/Louise Lynge Berthelsen, Isaksen Design v/ Rita og Nickie Isaksen, milla snorrason v/ Hilda Gunnarsdóttir, EYGLO v/ Eygló Margret Larusdóttir, Barbara í Gongini, Guðrun & Guðrun v/ Guðrun Ludvig og Guðrun Rógvadóttir, EINSTAKT v/ Beinta Poulsen samt smykker af Turið Nolsøe Mohr.
 
Beklædningsdesignere i Grønland, Island og på Færøerne går i disse år i en både kærlig og kritisk dialog med de enkelte landes traditionelle klædedragt. Grønlandske designere finder ornamenter og detaljer i opdateringer af perlebroderi, brug af sælskind og gamle symboler som hvalhalen og den krumme kvindekniv ulo'en. Islandske designere trækker på inspiration fra den dramatiske natur, når de skaber funktionelt tøj i uld og silke, og i de færøske modehuse har især fortolkninger og videreudviklinger af de traditionelle strikmønstre og -ornamenter givet designet stor bevågenhed. Tænk blot på Sarah Lunds sweater i "Forbrydelsen" Guðrun & Guðruns moderne take på et traditionelt stjernemønster.
 
Billedkunsten i de tre lande svinger mellem det traditionsforbundne og det eksperimenterende. I Grønland ser de unge kunstnere sig som aktører på en international kunstscene, og de diskuterer i deres kunst de eksistentielle problemstillinger om identitet, medieret nutid og globale klima- og miljøproblemer, som ses i kunsten kloden over. Den islandske billedkunst er på én gang international og forankret i den lokale landskabstradition. Til udstillingen er valgt at fokusere på kunstnere, som trækker på øens dramatiske natur, særegne landskab og lilliput-miljø, som giver brændstof til både kritiske, undersøgende og rent æstetiske værker. Den færøske billedkunst har i disse år en veritabel motor i Steinprent, Færøernes grafiske værksted, som til udstillingen leverer værker af de fire færøske billedkunstnere. Hos de færøske kunstnere har den traditionsforbundne landskabskunst og den eksperimenterende samtidskunst lige stort fokus, hvilket også kommer til udtryk på udstillingen.
 
Kunstetagerne tilbyder interesserede en række formidlingsaktiviteter i forbindelse med udstillingen:
 
Gratis omvisninger: Søndag den 23. september kl. 15, torsdag den 4. oktober. kl. 15, torsdag den 1. november.kl. 15 og torsdag 6. december kl. 15.
 
Der er også en række foredragsaftner:
Torsdag 11. oktober kl. 19.00-21.00: En kort historie med stort drama. Færøsk kunst gennem 100 år. Foredrag ved Anne Lie Stokbro.
Torsdag november kl. 19.00-21.00: Litteratur og billedkunst i Grønland. Foredrag ved Maria Steensgaard Poulsen
Torsdag 13. december kl. 19.00-21.00: Naturen, fortællingen og den moderne verden. Islandsk kunst gennem 150 år. Foredrag ved Anne Lie Stokbro
Billetter købes ved indgangen. 100 kr. pr. foredrag eller 200 kr. for alle tre.

Der arrangeres kunstnermøde lørdag 17. november kl. 13, hvor der bliver lejlighed til at møde grønlandske billedkunstner, keramiker og fotograf Gukki Nuka, som vil fortælle om sin kunst.

Litografi udført af Frida Matras Brekku