ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
KULTUR
Nedenfor:Foto: Lars Horn
Hobro-kunstner udstiller hos Golfcenter
Randers kammerorkester holder fast i tradition med slotskoncerter

RANDERS: Som det første orkester i Danmark har Randers Kammerorkester siden 1955 spillet slotskoncerter på omegnens slotte og herregårde i løbet af somrene. I år står der i juni to slotskoncerter på programmet på henholdsvis Clausholm Slot og Gammel Estrup Herregårdsmuseum.

På Clausholm Slot vil Kammerorkestret 12. juni officielt præsentere den franske Nicolas Sublet, der i 2019 er blevet fastansat som soloviolinist. Sublet er uddannet ved Universität der Künste i Berlin og på Det Jyske Musikkonservatorium, hvor han tre dage efter slotskoncerten debuterer fra solistklassen.

 I samarbejde med Værket introducerer Randers Kammerorkester Værkets Amfiscene som ramme for en række arrangementer i Randers Festuge. Med sopranen Berit Barfred-Christensen og barytonen Jesper Mikkelsen som solister præsenterer Kammerorkestret den 14. august det bedste fra operaens, musicalens og operettens verden. Der er gratis adgang.

Da The Beatles i 1969 gik i studiet for at indspille albummet Abbey Road, skulle det blive gruppens sidste pladeindspilning. Gennem et årti havde de fire unge mænd fra Liverpool skabt en musikalsk revolution, som i dag stadig giver genlyd. Randers Kammerorkester markerer den 5. oktober 50-året for albummet, der indeholder hits som "Here Comes the Sun" og "Come Together. På scenen står Danmarks førende Beatles-ekspert - Per Wium - som konferencier og vokalsolisterne Ivan Pedersen og Karoline Budtz.

 Den 13. november står en ny ung sopran for alvor på scenen. Et par dage inden den officielle debut fra Det Jyske Musikkonservatorium synger Camilla Button sammen med Randers Kammerorkester et program, der når vidt omkring hendes talent fra W.A. Mozart til Richard Strauss. Programmet indeholder også Beethovens Symfoni nr. 7.

 Seks studerende fra Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums dirigentklasse får den 20. november lejlighed til at prøve kræfter med det levende orkester. I værker af Bo Gunge, Sven-Erik Bäck og Gustav Helsted bliver det muligt at opleve, hvordan de unge studerende på dirigentpodiet formidler deres ideer til både publikum og musikere, og hvordan de formår at omsætte partituret til levende musik med krop, rytme og udtryk. Der er gratis adgang.

 
De glasklare trompeter i Bachs Magnificat tænder et lys i decembers mørke, når Randers Kammerorkester den 14. december spiller Julekoncert i Sct. Peders Kirke. Foruden Bach indeholder koncerten to italienske komponisters bud på musik, der hører julen til i form af Corellis Julekoncert og Respighis stemningsfulde fortolkning af Botticellis maleri af de tre vise mænd på besøg i Betlehem.

 I januar springer Randers Kammerorkester ind i 2020 med ny energi og med fest og musik. David Riddell står som sædvanligt på dirigentpodiet, mens årets solist er mezzosopranen Andrea Pellegrini. I august 2019 synger Pellegrini hovedpartiet i en opsætning af Carmen på Opera Hedeland. Foruden karrieren i det klassiske musikliv har hun bl.a. samarbejdet med TV-2 og Martin Hall, og hun er medstifter af tangoorkestret The Piazzolla Orchestra.
Randers Kammerorkester
HADSUND SYD: Mariagerfjord Golfcenter på Hadsund Syd har åbnet dørene for en ny kunstudstilling i maj og juni.

Det er den lokale kunstner Kjeld Jørgen Jensen fra Hobro, der udstiller nogle af sine værker

- Alle er hjertelig velkomne til at se udstillingen og selvfølgelig også velkomne til at nyde udsigten fra den meget smukt beliggende restaurant og klubhus - ja og måske nyde et glas på terrassen, siger Bent Roland Nielsen, Mariagerfjord Golfcenter.

- At betragte Kjeld Jørgen Jensens værker er som at træde ind i en surrealistisk verden. Skyformationerne mod himlens lys er meget realistisk, nærmest fotografisk behandlet og drager os ind i kunstnerens univers og viser hans forståelse for lys og rum. Men kunstneren har mere at berette. Alle hans værker er fyldt med fortællinger, som vi selv må digte videre på. I alle Kjeld Jørgen Jensen billeder er der en gennemgående rød tråd. Der viser en troværdig kunstner som kender sit metier. Ham bør man følge - han er på vej til noget større, lyder en beskrivelse fra  Galleri Sct. Gertrud i København:
Kjeld Jørgen Jensen ved et af sine værker.
MARIAGERFJORD: Går det efter planen, bydes der
i maj måned næste år på to ugers teaterfestival for
børn op til ti år i Mariagerfjord Kommune.

På sit juni-møde skal Udvalget for Kultur og Fritid
blandt andet tage stilling til, om der skal puttes
50.000 kommunale kroner i projektet, der er bereg-
net at ville koste sammenlagt 570.000 kr.

Det er Himmerlands Teater i samarbejde med Ma-
riagerfjord Kommune og De selvejende institutio-
ners udviklingspulje, der står for projektet, hvor
Himmerlands Teater skal være vært for nogle af
aktiviteterne. Det er dog hensigten, at mange fore-
stillinger skal ud til børnene i lokalområderne.

En arbejdsgruppe med repræsentanter fra Himmer-
lands Teater, De selvejende institutioners udviklings-
pulje, Børn og Familie samt Kultur og Fritid har haft
nogle indledende møder, hvor mulighederne for en
børneteaterfestival i 2020 er drøftet.

Der er stor opbakning til idéen, og derfor ansøger
arbejdsgruppen de to udvalg, Udvalget for Børn og
Familie og Udvalget for Kultur og Fritid om 50.000 kr.
hver til at realisere teaterfestivalen.

I de foreløbige planer regnes der med en udgift på 450.000 kr. til køb af et halvt hundrede forestillinger/workshops. Dertil kommer køb af otte til ti gadeteaterforestillinger til forventet   60.000 kr. Man regner med, at markedsføring og forplejning vil løbe op i 25.000 kr. I alt 570.000 kr.

I oplægget til Udvalget for Kultur og Fritid oplyser forvaltningen, at der kan forventes en statslig refusion på 255.000 kr., 50.000 kr. fra Kultur og Fritid, og man tror på, at Udvalget for Børn og Familie ligeledes vil støtte projektet med 50.000 kr., Udviklingspuljen med 200.000 kr. og så andre kulturmidler på 15.000 kr., så der kommer balance i regnskabet.
Satser på to uger i maj måned