ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
KULTUR
Rul ned:
Frikvarteret byder på ny musiknavne i 2020 og nogle af de kendte "gamle"
Runder årets af med Strindberg-drama
Portrætkunst på Kunstetagerne i Hobro
Teksten er af Benny Andersen
Torsdag 31. oktober 2019
NØRAGER/ONSILD: Under overskriften "Livet er ikke det værste man har.." arrangerer Teaterkredsen Mariagerfjord to forestillinger med Bnny Andersen sange i henholdsvis Nørager og Onsild.

Det er et samarbejde med 
Teatret Optimis, ved visesanger Allan Høier og guitarist Erik Axel Westberg, der i kabaret-form vil synge og spille den populære digters eminente og folkekære viser.

Første gang søndag den 17. november kl. 15 i Kig Ind i Nørager, og mandag 18. november kl. 19 i Onsild Idrætsefterskole. Begge steder vil der kunne købes vand/kaffe og kage, oplyser Kirsten Hjarnø Mathiassen, Teaterkredsen Mariagerfjord..

- Benny Andersen, der døde i 2018, har udgivet digtsamlinger, noveller, romaner, essays og børnebøger. Bl..a. om Snøvsen. Han har endvidere skrevet tv- og teaterdramatik. Han er en af de mest læste og sungne moderne danske lyriker. Han mestrede det danske sprog på en underfundig måde, hvor han bragte ordspil og anden leg med ord ind i lyrikken i kombination med humor, skæve synsvinkler og små puf til danskernes dobbeltmoral, siger  Kirsten Hjarnø Mathiassen.
Benny Andersen's første digtsamling " Den musikalske ål" udkom i 1960. Mest kendt er Svantes viser fra 1972. Hans samlede digte 1960 - 1996 slog alle rekorder for lyrik og er udkommet i 130.000 eksemplarer.

Vvisesanger Allan Høier og guitarist Erik Axel Westberg.
Peter Martensen. Portræt af Pontus Kjerrman, 2013. Olie på lærred, 175x110 cm.
Søndag 3. november 2019
HOBRO: Kunstetagerne i Hobro har de kommende uger to udstillinger på programmet. Det er "Ansigt til ansigt- portrætkunst i dag" og "Bent Rohde-Kalligrafisk lyrik".

Der er fernisering på begge udstillinger lørdag 9. november kl. 12, og de vises til og med mandag 20. januar.

Udstillingen "Ansigt til ansigt- Portrætkunst i dag"  præsenterer fem kunstnere, som på hver deres måde undersøger menneskets ydre og indre. Det, der kan ses, og det, der ligger under overfladen.

Udstillerne er billedhuggerne Nanna Drewes Brøndum, Marit Benthe Norheim og Hans Pauli Olsen, maleren Peter Martensen og fotografen Trine Søndergaard. Alle insisterer på at finde nye veje for det kunstneriske portræt i en tid, hvor mobiltelefoner har gjort portrættet og ikke mindst selvportrættet til en hverdagsforeteelse.
 
Udstillingens fem kunstnere repræsenterer fem forskellige tilgange til portrætkunsten. Billedhuggeren Nanna Drewes Brøndum arbejder figurativt. Billedhuggeren Hans Pauli Olsen lader sporene efter kunstnerhånden smelte sammen med fortolkningen af den portrætterede. Maleren Peter Martensen baserer sine kollega-/ kunstnerportrætter i helfigur på et sæt dogmer, som giver både ensartethed og variation. Fotografen Trine Søndergaard lægger eksistentielle og konceptuelle lag ind i motiverne, og billedhuggeren Marit Benthe Norheim bruger erindring og symbol som afsæt for sine abstraherede portrætter, oplyser Anne Lie Stokbro, Kunstetagerne.
 
I forbindelse med udstillingen arrangerer Kunstetagerne sammen med Mariagerfjord Bibliotekerne symposiet "Ansigt til ansigt-Portræt og biografi. Billedhuggeren Hans Pauli Olsen laver en artist talk, Tem Frank Andersen, studielektor ved Aalborg Universitets Center for Interaktive Digitale Medier & Oplevelsesdesign fortæller om sin forskning inden for identitet og sociale medier, og forfatteren Malene Ravn fortæller om sit forfatterskab, hvor det psykologiske portræt er en vigtig drivkraft.

Billetter á kr. 100, inkl. let frokost, kan købes ved via mail: astok@mariagerfjord.dk
 
Udstillingen "Bent Rohde - Kalligrafisk lyrik"  præsenterer alle sider af grafisk designer og kalligraf Bent Rohdes livsværk, hvoraf størstedelen er skabt i tiden før computerens, tekstbehandlingsprogrammernes og layoutprogrammernes fremmarch, 

Med  eksempler på lærebøger, bogdesign, logoer, monogrammer og kalligraferede særudgivelser sættes der fokus på Bent Rohdes formidling og stadige forfinelse gennem mere end 60 år af det skrevne ord i både trykt og håndskrevet form.
 
Sammen med Bent Rohdes grafiske værk vises Årets Bedste Bogarbejde 2019. Foreningen for Boghaandværk gennemfører hvert år en kåring af Danmarks bedste bogdesign, som efterfølgende formidles gennem en udstilling med tilhørende bog. Bent Rohde var foreningens formand fra 1993 til 1998.
 
Foto Henrik Petit
Foto Henrik Petit
Mandag 4. november 2019
HOBRO: Der er først hygge ved buffeten og derefter drama på scenen, når Teaterkredsen Mariagerfjord inviterer til efterårets sidste forestilling med August Strindberg-drama på scenen i det gamle Hobro Theater fra 1902.

Det er "Teater 2/Nørregade Teatret", der onsdag 20. november opfører "Dødsdansen" med skuespillerne Waage Sandø, Pia Jondal og Ole Lemmeke i hovedrollerne.

August Strindberg (1849- 1912) er en verdensberømt svensk forfatter. Hans tilværelse havde alt det stof et godt drama er gjort af, og han både brugte det og misbrugte det. "Dødsdansen" er nok verdensdramatikkens ultimative ægteskabsdrama. Teaterstykket har været spillet utallige gange i hele verden, siden det blev skrevet i 1901. Det har uden tvivl været inspirationskilde til senere stykker, som "Hvem er bange for Virginia Wolf" og "Scener fra et ægteskab".siger Kirsten Hjarnø Mathiassen, Teaterkredsen Mariagerfjord

Fra kl. 7.30 tilbydes en teaterbuffet i restauranten. Den tilkøbes sammen med billetten for 150 kr. online på www.tkmf.dk eller via himmerlandsbilletten.dk

Med forestillingen er første halvdel af Mariagerfjord Teaterkreds forestillinger i sæson 2019/20 , hvor der har været tilbudt 8 forestillinger, slutt. Men bestyrelsen glæder sig til at fortsætte fra januar-20  med yderligere 6 forestillinger, heraf 2 operaforestillinger, alle fordelt rundt i kommunen, siger formanden for Teaterkredsen.

Torsdag 7. novemebr 2019
HADSUND: Frikvarteret i Hadsund, der har hjemsted i Hadsund Kulturcenter, har i store træk tilrettelagt programemt for det kommende år, En række store musiknavne bliver inviteret til fjordbyen.

- Vi har forsøgt at gå ny veje i forhold til vort tidligere valg af kunstnere. Det krydres med "gamle" kendinge og giver et spændende program, som vi håber, vort publikum vil tage gode i mod, siger Karsten Errebo fra Frikvarteret.

Carl Emil Petersen bliver den første, der kommer på besøg, lørdg 25. april.

- Efter det guld-sælgende og DMA vindende album "Grand Prix " med bl.a. den ikoniske fædrelandshymne " Frit land " opløstes Ulige Numre, og Carl Emil Petersen gik solo med albummet, siger Karsten Errebo.

Nu er Carl Emil Petersen aktuel med nyt nummer " Tiden Flyver", som er forløber for albummet "Amager Forbrænding", produceret af Frederik Thaae, der senest bl.a. har produceret Folkeklubbens "Sort Tulipan". Carl Emil er med i dette års udgave af TV2 programmet
Toppen af Poppen, og til foråret turnerer han med sit band.

Billy Cross, tidligere guitarist og kapelmester hos Bob Dylan, går på scenen sammen med trioen Dissing & Las for at fortolke ​​​​​​​Bob Dylan, lørdag 22. august.

Der er tale om en autentisk fortolkning af Dylan-universet på højt niveau, hvor Dylans musik vil blive spillet med musikalsk overlegenhed og høj intensitet.

Dissing & Las har turneret i flere år med Dylans musik for et begejstret publikum. Det var som publikummer, at Billy Cross blev inspireret til at lave et musikalsk samarbejde.

- Det bliver en stor fornøjelse at spille Dylans sange igen, sammen med et yderst kompetent hold, siger Billy Cross efter at have hørt Dissing & Las fortolke Dylans musik.

Mezzoforte Funk / jazz festen er tilbage i Hadsund fredag 11. september

Mezzoforte bragede gennem lydmuren med deres kæmpehit 'Garden Party' i 1983 og de var det første band fra Island, der turnerede internationalt med stor succes!

Eythor, Fridrik, Johann og Gulli udgør den oprindelige kerne i bandet. De var midt 20'er, da de formede bandet i 1977. Drengene fra Reykjavik har nu holdt sammen i 40 år, og spillede bl.a. to udsolgte jubilæumskoncerter i Reykjavik i september 2017.

Back to Back gæster Frikvarteret lørdag 24. oktober.
Siden deres albumdebut med "Den Første" i 1987, har den danske popduo Back to Back markeret sig som nogle af landets største sangskrivere. Hits som "Jonathan", "En Som Dig", Som De Andre Gør, "Jeg Holder Fast", "En Elsker Som Dig" m.fl er blevet en fast del af radioerne og streamingtjenesternes spillelister. Det er sange, der stadig betyder noget for danskerne.

Siden gendannelsen har Back to Back, bestående af Nis Bøgvad og Morten Remar, turneret landet rundt og optrådt med deres band og store bagkatalog. 2017 blev markeret med en 30 års jubilæumstour, hvor et yderst deltagende og begejstret publikum tog imod bandet med åbne arme. Efterfulgt af et ligeså hektisk 2018 med koncerter over hele landet.

Carl Emil Petersen gæster Hadsund lørdag 25. april
Fredag 8. november 2019
HADSUND SYD: I november og december måneder udstiller Lisa Bjarnskov Knudsen fra Vojens sine billeder i Mariagerfjord Golfcenter.

- Jeg maler abstrakt, figurativt, eksperimenterende samt intuitivt, så mine billeder er meget forskellige. Jeg er hele tiden "på jagt" efter nye motiver, malerteknikker, og er hver dag nysgerrig overfor, at prøve det meste inden for billedkunst verdenen. Jeg har det lidt som Pippi Langstrømpe: "Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg sikkert godt", siger Lisa Bjarnskov Knudsen.

 Hun er medlem af foreningen "Åbne Døre Haderslev" og har haft billeder med på både åbne og censurerede udstillinger,
- Som altid ved udstillinger i Mariagerfjord Golfcenter er alle hjertelig velkomne til at se udstillingen og nyde den fantastiske udsigt, siger Bent Roland Nielsen, Mariagerfjord Golfklub

Lisa Bjarnskov Knudsen ved et af sine malerier i Mariagerfjord Golfcenter